Placering af husstandsvindmøller

Generelle regler

Husstandsvindmøllens produktion afhænger stærkt af placeringen. Før man investerer i en husstandsvindmølle kan man med fordel undersøge om ens vindforhold er gode på den placering, man har tænkt sig til møllen.

KVA Wind Int. kommer gerne på besøg hos dig og vurderer, om placeringen er optimal til at opstille en mølle. Dette er uforpligtende og uden beregning. Vi anbefaler dog altid, at der indhentes uvildig rådgivning inden en endelig beslutning træffes.

Jeg vil gerne kontaktes

"*" indikerer påkrævede felter

Jeg vil gerne kontaktes vedrørende:
Navn*
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Beregning af produktion

Energien som overføres til generatoren afhænger af vindhastigheden og rotorarealet. Formlen for vindens effekt ser således ud:

 

Det ses at vindens effekt afhænger af vindhastigheden i tredje potens. Dette betyder at vindens effekt ved 6.3 m/s er det dobbelte af effekten ved 5.0 m/s. Tårnhøjden og lokale lægivere er derfor helt utroligt vigtige i vindmøllesammenhæng da en forskel på få meter per sekund ændrer værdiindholdet drastisk.

Et større rotorareal resulterer i en lineært større effekt.

Fremherskende vindretninger

Denne vindrose er generel for Danmark, og viser at ca. 50% af vinden kommer fra vest, vestsydvest og sydsydvest. Man vil derfor få den bedste ydelse fra vindmøllen hvis disse retninger er frie.

Vindforhold i Danmark.

Klik for at se kortet i stort format. Kortet til venstre er gældende for 25 meters højde, som er højden på KVA wind 10-10 til øverste vingespids. Kortet tager ikke forbehold for lokale lægivere. Kortet til højre gælder i 45 meters højde og er ikke aktuel for KVA Wind, men i modsætning til 25 meter kortet indeholder dette kort bynavne og en given placering er derfor lidt lettere at fastlægge nøjagtigt.

En general oversigt over vindforhold i Danmark kan findes her: https://globalwindatlas.info/en

Lægivere

Vindmøllens produktion vil være optimal hvis dens position er fri og uforstyrret. Det skyldes at der opstår turbulens når vinden blæser forbi forhindringer som f.eks. bygninger, træer og andre høje, tætte forhindringer.

Turbulens vil sænke effektiviteten af møllen. Forsøg derfor at placere møllen væk fra forhindringer for vinden, hvis muligt f.eks. på toppen af en bakke.

Hvis en bygning har en højde H, så kan turbulensen nå 2H højde i en afstand på 10-20 gange bygningens højde. Forsøg derfor altid at få rotoren 2.5-3 gange højere op end de omkringliggende forhindringer, men husk at en husstandsvindmølle max. være 25 meter fra fundament til øverste vingespids.

Hvis man vil udnytte den fremherskende vindretning bør man derfor ikke placere møllen øst for en bygning, men derimod på den vestlige siden af bygningen for at undgå læsiden.

En husstandsvindmølle må som hovedregel ikke stå mere end max. 20 meter fra eksisterende bygninger. Nogle steder kan det være i både egen og kommunes interesse at placere møllen længere væk. Det er i alle tilfælde kommunen der afgør om der kan gives tilladelse til at opstille møllen på den ønskede position.

Afstand til naboer

I ikke-støjfølsomme arealer kræves der 42 meter mellem KVA wind 15 kW på en 20 meter mast og naboers opholdsareal.

En nabos opholdsareal kan efter definition fra Miljøstyrelsen ikke være længere end 15 meter væk fra nabos bebyggelse.

En nabo kan derfor have et opholdsareeal som er tæt på din grund men som er over 15 meter væk fra naboens egen beboelse, og denne betragtes derfor ikke som et opholdsareal i denne sammenhæng.

Ved naboens opholdsareal må støjen ikke overstige 42 dB(A) ved en vindhastighed på 6 m/s og 44 dB(A) ved 8 m/s.

I områder til støjfølsom anvendelse er kravene skærpede. Dette er områder der anvendes til, eller i lokalplan eller byplanvedtægt er udlagt til, bolig-, institutions-, sommerhus-, eller kolonihaveformål eller som rekreative områder.

Her lyder kravene på 39 dB(A) ved 8 m/s og 37 dB(A) ved 6 m/s. Du kan finde lokalplanen for din matrikel ved at slå adressen op på OIS.dk. Du indtaster adressen i øverste højre hjørne.

Se resultaterne fra vores uvildige støjmåling her.

Skygger og blink

Der findes i dag ikke lovgivning omkring gener fra rotorskygger i Danmark, men Miljø og Energiministeriet anbefaler at naboer højest udsættes for rotorskygge i 10 timers “reel-værdi” om året.

Danmarks vindmølleforening har udfærdiget et dokument omkring dette som kan ses her.

Miljøministeriet har endvidere udgivet en vejledning om opstilling af husstandsvindmøller, som kan ses og downloades her.